15 Aralık 2012 Cumartesi

Samsun çıkarması



















Konu

Bu  konuyu seçmemin nedeni haliyle Samsunlu oluşum. Bu yüzden Kurtuluş Savaşının başlangıç yeri olan Samsunu elimden geldiği kadar ;ilçelerini ,dağlarını,önemli yerlerini birkaç kelimeyle hazırladım.

Samsun’un eski ismi Amisos’tur. Bunu İyonyalılar (Miletliler) kurmuşlardır. Selçuklu Türkleri bu şehri fethedince yeni bir şehir kurmuşlar ve bu şehre Samsun ismini vermişlerdir. Samsun ismi Selçuklu Türklerinin verdiği özel bir isimdir. Eski ismi Aminos ile ne kelime olarak ne de mânâ olarak ilgisi yoktur. Türkler şehre Samsun ili demişlerdir..Karadeniz Bölgesinde yer alan Samsun, doğal tarihi ve kültürel zenginlikleri, deniz, kara, hava, demiryolu ulaşım olanakları ile bölgenin turizm potansiyeli en yüksek kentlerinden biridir. Anadolu'nun savunulmasını planlamak amacı ile Atatürk'ün 19 Mayıs, 1919'da gelmesi ile Samsun, Türk İstiklal Savaşı'nın başladığı yer olma özelliği ile önemini her zaman korumuştur.


Atatürk'ün Kurtuluş Savaşının başlatmak için geldiği bu şehri  anlatmak haliyle aklıma geldi.
Cennet vatanımızın her toprağı altındır.Ama Samsun daha bi güzeldir.Yeşil ile mavinin iç içe olduğu bu şehir bambaşka güzeldir.

Gezip görülecek ve yaşanılacak şehir "SAMSUN".

Kullandığım kelimeler


SAMSUN,bandırma,ilkadım,Atatürk,tütün iskelesi,ondokuz mayıs,OMÜ,çarşamba,terme,ladik,alaçam, tekkeköy,havza,vezirköprü,bafra ,ayvacık,canik,akdağ,yakakent ,çınarlık,altınkaya,karadeniz,meriç,kızılırmak,yeşilırmak,atakum,pide,amisos,,hamsi,samsunspor,55...

2 yorum: